Heup

Pijnklachten in de heup kunnen uiteenlopende oorzaken hebben: overbelasting, slijtage, reumatische aandoening of een zenuwbeknelling. 

Veelvoorkomende klachten

 • Pijn, ochtendstijfheid  en startstijfheid kan het gevolg zijn van slijtage (artrose) of ontsteking (artritis).
 • s Nachts wakker worden van pijn in de heup waarop je ligt wijst vaak op een slijmbeursontsteking of slijmbeursirritatie. Deze wordt vaak veroorzaakt door een veranderd looppatroon als gevolg van een probleem in heup, knie of enkel/voet. Ook een beenlengteverschil kan een rol spelen.
 • Pijn na belasting heeft vaak te maken met slijtage (artrose).
 • Pijn die in de loop van de dag verergerd, is het gevolg van slijtage (artrose).
 • Pijn die verminderd door bewegen kan het gevolg zijn van beginnende artritis.
 • Pijn in de lies is een gevolg van slijtage (artrose) of een ontsteking (artritis) van het heupgewricht. Er kan ook sprake zijn van labrumletsel.
 • Pijn op de dij wordt vaak veroorzaakt door een slijmbeursontsteking in de heup.

Behandeling

Uw huisarts heeft vaak al fysiotherapie en medicijnen voorgeschreven. Wanneer de klachten blijven bestaan ligt een bezoek aan een orthopeed of reumatoloog voor de hand. Deze is in staat is een goede diagnose te stellen waarop gerichte behandeling volgt. Bij complexe problematiek hebben wij het gemeenschappelijk spreekuur met de orthopeed, reumatoloog, revalidatiearts en gespecialiseerde fysiotherapeut. Samen met de patiënt komen wij meestal tot de goede oplossing van het probleem.

Aandoeningen en behandelingen

Artritis

Artritis is ontsteking van het gewrichtsslijmvlies en leidt tenslotte tot schade en verlies van het kraakbeen. De oorzaak van artritis is uiteenlopend, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artritis psoriatica, reactieve artritis, kristalartritis (waarvan jicht de meest bekende is) of Lyme artritis. Artritis veroorzaakt pijn en soms een zichtbare zwelling gepaard gaande met warmte en roodheid. Artritis wordt behandeld met ontstekingsremmers, reumamedicijnen of injectietherapie.

Lees meer over artritis

Artrose

Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen waardoor bot tegen bot schuurt, wat pijn veroorzaakt. Dit komt voor bij de oudere mens maar kan ook bij jongeren voorkomen door een erfelijke aanleg, een doorgemaakte fractuur of mechanische overbelasting.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto.

Artrose wordt behandeld met leefregels, pijnstillers of ontstekingsremmers. Lokale injectietherapie kan tijdelijk verlichting geven. Bij ernstige vormen van slijtage met veel pijn kan een heupprothese worden overwogen.

Lees meer over artrose

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking ontstaat wanneer er tussen pezen, spieren en bot wrijving ontstaat. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkend looppatroon door beginnende slijtage (artrose) in één van de gewrichten van het been of door een beenlengteverschil. Een ongeval kan ook een afwijkend looppatroon veroorzaken (ontwijken van de pijn) waardoor een slijmbeursontsteking kan ontstaan.

De diagnose wordt gesteld met een lichamelijk onderzoek en eventueel een echo, röntgenfoto of MRI scan.

De behandeling van een slijmbeursontsteking kan bestaan uit een lokale injectie met corticosteroïd, gecombineerd met een behandeling van de onderliggende oorzaak.

 • in geval van een beenlengteverschil: fysio- of houdingstherapie.
 • in geval van artrose: pijnstillers, fysiotherapie of eventueel een operatie.

Labrumletsel

Labrum letsel komt vaak voor na een ongeval, bij zeer intensief sporten of door een zware bevalling in het verleden. Het labrum is een ring van bindweefselig kraakbeen die de heupkop omsluit. Hierin kan een scheur of een ontsteking ontstaan. De afwijking in het labrum wordt vastgesteld met een röntgenfoto en/of een MRI-scan. De behandeling kan bestaan uit:
 • fysiotherapie
 • pijnstillers en ontstekingsremmers
 • of operatie.

Zenuwbeklemming

Zenuwbeklemming komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Er wordt een huidzenuw afgekneld die pijn en gevoelloosheid veroorzaakt (meralgia parestetica).

De diagnose wordt bij lichamelijk onderzoek gesteld eventueel EMG (neuroloog).

De behandeling bestaat uit lokale infiltratie met corticosteroïd en leefstijlaanpassing om te vermageren.

Een andere veel voorkomende oorzaak is de zenuwbeknelling of prikkeling vanuit de rug (hernia).