Knie

Pijnklachten in de knie(en) kunnen uiteenlopende oorzaken hebben: overbelasting, een verkeerde beweging (meniscus scheur), slijtage (artrose), reumatische aandoening (artritis) of een zenuwbeknelling.

Uw huisarts heeft vaak al fysiotherapie en medicijnen voorgeschreven. Wanneer de klachten blijven bestaan ligt een bezoek aan een orthopeed of reumatoloog voor de hand. Deze is in staat is een goede diagnose te stellen waarop gerichte behandeling volgt. Bij complexe problematiek hebben wij het gemeenschappelijk spreekuur met de orthopeed, reumatoloog, revalidatiearts en gespecialiseerde fysiotherapeut. Samen met de patiënt komen wij meestal tot de goede oplossing van het probleem.

Veel voorkomende klachten

  • Plotseling ontstane pijn na een verdraaiing kan wijzen op een scheur in de meniscus (de ‘schokdempers’ in het kniegewricht).
  • Plotseling ontstane hevige pijn met warmte, roodheid en zwelling wijst op een ontsteking (artritis) of jicht.
  • Startpijn, startstijfheid en bewegingsbeperking in de knie wordt veroorzaakt door slijtage (artrose)
  • Geleidelijk ontstane pijn en zwelling kan het gevolg zijn van slijtage (artrose) of ontsteking (artritis)
  • Een verdikking in de knieholte wijst op een kniekuilcyste (een met vocht gevulde holte).
  • Een verdikking in de knieholte en een opgezwollen onderbeen

Ontstaat er een scheurtje in de kniekuilcyste, dan kan het onderbeen opzwellen door het vocht dat in het onderbeen loopt. Men spreekt dan over een pseudo trombosebeen (dit lijkt op een trombosebeen).
 

Aandoeningen en behandelingen

Artritis 

Artritis is ontsteking van het gewrichtsslijmvlies en leidt tenslotte tot schade en verlies van het kraakbeen. De oorzaak van artritis is uiteenlopend, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artritis psoriatica, reactieve artritis, kristalartritis (waarvan jicht de meest bekende is) of Lyme artritis. Artritis veroorzaakt pijn en soms een zichtbare zwelling gepaard gaande met warmte en roodheid. Artritis wordt behandeld met ontstekingsremmers, reumamedicijnen of injectietherapie.

Lees meer over reumatoïde artritisartritis psoriaticareactieve artritiskristalartritis en Lyme artritis.

Artrose

Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen waardoor bot tegen bot schuurt, wat pijn veroorzaakt. Dit komt voor bij de oudere mens maar kan ook bij jongeren voorkomen door een erfelijke aanleg, een doorgemaakte fractuur of mechanische overbelasting.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto.

Artrose wordt behandeld met leefregels, pijnstillers of ontstekingsremmers. Lokale injectietherapie kan tijdelijk verlichting geven. Bij ernstige vormen van slijtage met veel pijn kan een prothese worden overwogen.

Lees meer over artrose>

Meniscus letsel 

Meniscus letsel ontstaat bij jongere mensen meestal tijdens een verkeerde draaibeweging (torsie-trauma). Bij de oudere mens is de meniscus ook aan slijtage onderhevig, waardoor gemakkelijker een scheur kan ontstaan. De diagnose wordt gesteld met een MRI-scan.

Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt een meniscusscheur via een kijkoperatie behandeld en/of met fysiotherapie.

Vocht in de knie

  • Bij vocht in de knie (hydrops) wordt met een gewrichtspunctie de oorzaak achterhaald en kan tegelijkertijd een behandeling met medicijnen in het gewricht volgen. Vocht in de knie kan het gevolg zijn van ontsteking, een meniscus scheur, slijtage of jicht.
  • Bij een  kniekuilcyste is er meestal ook vocht in de knie. Een kniekuilcyste ontstaat wanneer er vocht in de knie zit. Door de verhoogde druk in de knie wordt het vocht door een zwakke plek in het kniekapsel ter hoogte van de knieholte geperst. Door een soort ventielwerking kan het vocht maar een kant op. De cyste wordt als het ware bij iedere stap opgepompt.  De behandeling bestaat uit een punctie van de knie waarbij zo veel mogelijk vocht wordt verwijdert met achterlaten van corticosteroïden om de vochtaanmaak in de knie te remmen.

Bandenletsel

Bandenletsel (verrekking of scheuren) ontstaat altijd als gevolg van een ongeval en heeft pijn, zwelling en een instabiliteitsgevoel tot gevolg. Bij een voorste kruisbandletsel heeft de patiënt soms een ‘krak’ gevoeld of gehoord en is hij/zij door de knie gezakt.. Afhankelijk van gecombineerde andere gewrichtsbandletsels, meniscus- of kraakbeenletsels zijn er ook bijkomende symptomen van pijn aan binnen- of buitenzijde, een knie die ‘op slot zit’ en instabiliteit. De diagnose wordt gesteld met een MRI-scan. De behandeling bestaat afhankelijk van de ernst van de klachten uit gedoseerde rust, brace, fysiotherapie en eventueel een operatie.