Pols

Pijnklachten in de pols zijn vaak het gevolg zijn van overbelasting van het polsgewricht, pezen en slijmbeurzen, maar kunnen ook wijzen op een reumatische aandoening of zenuwbeknelling.

Uw huisarts heeft vaak al fysiotherapie en medicijnen voorgeschreven. Wanneer de klachten blijven bestaan ligt een bezoek aan een orthopeed of reumatoloog voor de hand. Deze is in staat is een goede diagnose te stellen waarop gerichte behandeling volgt. Bij complexe problematiek hebben wij het gemeenschappelijk spreekuur met de orthopeed, reumatoloog, revalidatiearts en gespecialiseerde fysiotherapeut. Samen met de patiënt komen wij meestal tot de goede oplossing van het probleem.
 

Veel voorkomende polsklachten

 • Pijn, zwelling
  Een pees(schede)ontsteking veroorzaakt zwelling op de handrug of handpalm. Zwelling kan ook het gevolg zijn van een ontsteking (artritis) van het gewricht of gescheurde banden (ligamenten letsel)
   
 • Pijn, stijfheid, bewegingsbeperking
  Pijn in de pols kan het gevolg zijn van slijtage (artrose) waarbij geen zwelling aanwezig is maar vaak startpijn, stekende pijn en stijfheid.
   
 • Tintelingen
  Tintelingen met uitstraling naar vingers en/of onderarm zijn het gevolg van zenuwbeknelling (carpaaltunnel syndroom).

Aandoeningen en behandelingen

Artritis

Artritis is ontsteking van het gewrichtsslijmvlies en leidt tenslotte tot schade en verlies van het kraakbeen. De oorzaak van artritis is uiteenlopend, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artritis psoriatica, reactieve artritis, kristalartritis (waarvan jicht de meest bekende is) of Lyme artritis. Artritis veroorzaakt pijn en soms een zichtbare zwelling gepaard gaande met warmte en roodheid. Artritis wordt behandeld met ontstekingsremmers, reumamedicijnen of injectietherapie.

Lees meer over reumatoïde artritisartritis psoriaticareactieve artritiskristalartritis en Lyme artritis.

Artrose

Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen waardoor bot tegen bot schuurt, wat pijn veroorzaakt. Dit komt voor bij de oudere mens maar kan ook bij jongeren voorkomen door een erfelijke aanleg, een doorgemaakte fractuur of mechanische overbelasting.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto.

Artrose wordt behandeld met leefregels, pijnstillers of ontstekingsremmers. Lokale injectietherapie kan tijdelijk verlichting geven. Bij ernstige vormen van slijtage met veel pijn kan een gewrichtsprothese worden overwogen.

Lees meer over artrose

Ligamenten letsel

Ligamenten letsel is een scheuring van de banden die het gewricht in positie houden en ontstaat door een ongeval of overbelasting.

De diagnose wordt gesteld met echografie of MRI onderzoek.

De behandeling is afhankelijk van de ernst: een brace of een chirurgische ingreep. Vaak worden er tijdelijk pijnstillers en/of ontstekingsremmers voorgeschreven. 

Peesontsteking

Peesontsteking bij de pols (tendinitis van De Quervain) komt meestal door overbelasting door repeterende bewegingen. De diagnose wordt gesteld met echografie.

De behandeling bestaat uit:

 • Rust
 • Ontstekingsremmers
 • Lokale injectie met corticosteroïden of
 • Operatie

Carpaaltunnelsyndroom (zenuwbeklemming)

De meest bekende en meest voorkomende zenuwbeklemming is het carpaaltunnel syndroom. In de polstunnel lopen verschillende structuren zoals pezen, bloedvaten en een zenuw. De zenuw is het meest gevoelig voor beklemming. Oorzaken zijn vaak zwelling door ontsteking of slijtage (artrose) waarbij botnieuwvorming ontstaat. Andere oorzaken zijn  schildklieraandoening, diabetes mellitus en zwangerschap. Het carpaaltunnensyndroom is een goed te behandelen aandoening, die kan bestaan uit:
 • een polsbrace
 • lokale injectie in de polstunnel met corticosteroïden en
 • kleine operatie (in dagbehandeling)