Aandoeningen van de weke delen

Peesontstekingen

Kan het gevolg zijn van een ongeval, overbelasting, repeterende beweging, reumatische ontsteking of infectie.Pezen zijn de uitlopers van spieren die verantwoordelijk zijn voor het buigen en strekken van gewrichten. Behandeling: rust, ontstekingsremmers (NSAID’s), soms cortison-injectie op indicatie.

Symptomen: pijn en/of  zwelling. Soms verminderde beweeglijkheid van een vinger of ledemaat.

Peesscheden en slijmbeurzen

Peesscheden en slijmbeurzen ontstaan op plaatsen waar frictie is. Peesschede en slijmbeursontstekingen ontstaan waar bewegingen niet vloeiend verlopen of wanneer de druk toeneemt door vernauwingen. Behandeling: rust, ontstekingsremmers (NSAID’s) en gerichte cortison-infiltraties.

Symptomen: pijn en zwelling vaak met bewegingsbeperking.

Bandletsel

Banden zorgen voor de stabiliteit van gewrichten. Door overbelasting , een ongeval of sportblessure kunnen banden worden uitgerekt of scheuren. De meest voorkomende bandletsels zijn die van de kruisbanden van de knie en de enkelbanden. Afhankelijk van de ernst bestaat de therapie uit immobiliseren of operatie.

Symptomen: pijn en zwelling van het gewricht met instabiliteit.

Spierletsel

Spierletsel ontstaan vaak dooreen sportblessure of na een explosieve beweging ( “zweepslag”). Oorzaken zijn vaak een onvoldoende “warming up”.

Symptomen: lokale zwelling, bloeduitstorting, een onderbreking in de spier en zeer hevige lokale drukpijn.